Hogyan lehet villámvédelmi berendezést létesiteni?

Villámvédelmi berendezést csak kiviteli tervdokumentáció alapján lehet létesiteni, kivételt képeznek a villámvédelmi berendezés létesitésére nem kötelezett épitmények, amelyeknél csak ajánlott a tervdokumentáció alapján történő létesités.
(28/2011 (IX.6.) BM rendelet 225. § (1))
Villámvédelmi terv
Mikor nem kell villámvédelmi berendezést létesiteni?

Nem kötelező villámvédelmi berendezést létesiteni a 10 m-nél nem nagyobb gerincmagasságú
a., egy lakóegységet vagy csak egymás felett elhelyezett lakóegységeket tartalmazó épületben,
b., a legfeljebb 400 m2 alapterületű, egymás felett elhelyezett lakóegységeket tartalmazó lakóépületben, városi- elővárosi környezetben, ha a tető anyaga A1-A2 tűzvédelmi osztályba tartozik,
c., a legfeljebb 200 m2 alapterületű- e rendelet 12 mellékelt 1. táblázatában nem szereplő - közösségi épületben, városi - elővárosi környezetben.
(
28/2011 (IX.6.) BM rendelet 224. §)
Villamos mérnökiroda
Metrigráf Kft
9028 Győr
Fehérvári u. 159/A

e-mail: info@metrigraf.hu
tel.: +36 70 9455-972
© by insert Metrigráf Kft
Főmenü
Villamos terv
Villámvédelem
Vállaljuk:
- Családi házak, közintézmények villamos hálózatának tervezését

- Ipari csarnokok, építmények
villamos tervezését

- Világitás tervezést

- Gyengeáramú hálózatok terve- zését

- Villámvédelemi berendezés ter- vezését
Miért ajánlott villámvédelmi tervet késziteni?

Sokszor létesitenek villámvédelmi berendezést, mikor a jogszabály alapján nem kötelező. Különös figyelmet kell forditani arra, hogy a technikai fejlődés jelenlegi szintjén környezetünk tele van elektronikai berendezésekkel, készülékekkel, melyek többnyire csatlakoznak a villamos hálózathoz. A villámcsapás káros következményei nemcsak az épületet ért közvetlen villámcsapás formájában , hanem a csatlakozó fémes hálózatokon bejutó túlfeszültség káros hatásaként is jelentkeznek. A szakszerűtlenül létesitett villámvédelmi berendezés elemei (felfogó, levezető) meggondolatlan elhelyezéséből adódóan a belső hálózatban keletkezhet káros túlfeszültség, mely a fent emlitett elektronikai készülékekben jelentős anyagi kárt okozhat.
Mi a belső villámvédelem?

A belső villámvédelem a villámcsapás következtében a villamos hálózaton fellépő túlfeszültség kialakulását hivatott megakadályozni, ezáltal megvédve az épitményben található gyengeáramú rendszereket is tartalmazó készülékeket.